ایپکا

ایپکا

شربت ایپکا (Ipecac)  به عنوان ماده قي آور در درمان اضطراری مصرف مقادير بيش از حد داروها و در درمان مسموميت ها تجويز مي شود.

مصرف ایپکا در دوران حاملگی 

C – مطالعات کافی درباره مصرف داروی این گروه در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد.

مصرف در دوران شیر دهی :

با احتیاط مصرف شود.

مکانیسم اثر

اثر ايپكا عمدتاً ناشي از آلكالوئيدهای اصلي آن يعني امتين و سفالين مي باشد. اين آلكالوئيدها از طريق موضعي سبب تحريك مخاط معده و از طريق مركزی سبب تحريك منطقه ماشه اي گيرنده هاي شيميايي (CTZ) در بصل النخاع شده و سبب بروز استفراغ مي گردند.

منع مصرف

در مواردی که خطر آسپیراسیون وجود دارد نظیر کاهش هوشیاری و کوما _نبود رفلکس Gag در بیمار _شوک –تشنج و در بیمارانی که مواد سوزاننده اسیدی یا قلیایی، مشتقات نفتی مصرف کرده اند منع مصرف دارد . در افرادی که اختلالات قلبی و عروقی و آترواسکلوز دارند با احتیاط تجویز شود.

عوارض جانبی ایپکا

عوارض جانبی قلبی عروقی

تاکی کاردی ، تپش قلب ، طولانی شدن فواصل QT و PR ، امواج T معکوس ، ناهنجاری های قطعه ST ، کاهش برون ده قلبی و افت فشار خون . حوادث عروقی یا خونریزی ناشی از افزایش فشار خون در بیماران مبتلا به اختلال عملکرد قلبی عروقی رخ داده است.
عضلات اسکلتی
عوارض جانبی اسکلتی عضلانی شامل سمیت عضلات اسکلتی به دلیل تجمع امتین با دوز مزمن است. میوپاتی برگشت پذیر با علائم ضعف و سفتی نیز رخ داده است.
دستگاه گوارش
عوارض جانبی دستگاه گوارش شامل استفراغ طولانی ، اسهال و بی اشتهایی است.

سیستم عصبی
عوارض جانبی سیستم عصبی شامل خواب آلودگی (20٪) ، بی حالی و تحریک پذیری است.

متابولیک
تغییرات متابولیکی مانند عدم تعادل الکترولیت و کم آبی بدن با استفراغ مکرر در حین درمان حاد و با تجویز مزمن رخ داده است.

تنفسی
تأثیرات تنفسی در حین بیرون آمدن شامل پنومونییت آسپیراسیون ، پنومومدیاسینوم و رتروپنوموپریتونوم است .
پوستی
عوارض پوستی پوستی در هنگام استفاده مزمن از ipecac شامل بثورات پوستی یا خشکی پوست است.

تداخل دارویی

مصرف همزمان شارکول فعال بدیل خاصیت جذبی آن اثر دارو را کم می کند . در مسمومیت ناشی از خوردن داروهای ضد استفراغ، اثر ایپکاک کم خواهد شد مگر اینکه طی ساعت اول تجویز شود.

نکات پزشکی:

در صورتی که تجویز شارکول نیز مد نظر باشد، ایپکاک باید قبل از شارکول تجویز شود . در صورتی که بعد از تکرار دوز ایپکاک هنوز استفراغ ایجاد نشده باشد، برای جلوگیری از عوارض ناشی از جذب آن، تجویز شارکول یا لاواژمعده توصیه می شود .

 اشکال دارویی :

Syrup : 30 ml

 شرایط نگهداری :

در دمای زیر 25 درجه سانتی گراد و پوشش کاملا بسته نگهداری شود.

دکترجان

سامانه دکترجان با طیف وسیع خدمات تخصصی برای جامعه ایرانی اسلامی طراحی شده است . این سامانه توانایی دارد که به شما تخصصی ترین و حرفه ای ترین خدمات مشاوره پزشکی آنلاین را ارائه دهد  تا شما هموطنان عزیز بدون هیچگونه نگرانی ، از آلوده شدن خود و عزیزانتان ، بهترین مشاوره ها را از برترین متخصصین کشور در این زمینه دریافت کنید.

 مشاوره آنلاین با پزشکان متخصص ما در اپ دکترجان : لینک دانلود اپلیکیشن

لینک کوتاه

جهت مشاهده توصیه های پزشکان دکترجان ، پیج دکترجان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید . جهت دنبال کردن فقط کافیه بروی نام فضای مورد نظر کلیک نمایید:

1-اینستا      2-فیسبوک      3-توییتر      4-آپارات      5-یوتیوب      6-لینکدین

 

 

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.