مگومین کامپاند

مگومین کامپاند

مگومین کامپاند   (Meglumine Compound) آئورتوگرافی، افزایش کنتراست در CT بدن، افزایش کنتراست تصویربرداری CT مغز، آنژیوگرافی انگشت، توموگرافی خروج ادراری، آرتريوگرافی محیطی، آرتريوگرافی انتخابی کرونری، آرتريوگرافی انتخابی کلیه، آرتريوگرافی انتخابی عروقی

مصرف مگومین کامپاند  در دوران حاملگی 

تجویز مگلومین کامپاند در زمان بارداری باید با احتیاط صورت گیرد (گروه C) انجام رادیوگرافی الکتیو شکم با ماده حاجب مگلومین کامپاند معمولا در زمان بارداری توصیه نمی شود زیرا جنین در معرض اشعه قرار می گیرد.

مصرف در دوران شیر دهی :

اگرچه مشکلاتی در انسان در خصوص تجویز این دارو در زمان شیر دهی مشخص نشده است، با این حال، قطع موقت شیر دهی تا حداقل 24 ساعت پس از تجویز این ماده در مادر شیر ده توصیه می شود.

مکانیسم اثر مگومین کامپاند

این دارو به مقدار کمی از مجرای گوارشی جذب می شود. بعد از تزریق بین مهره ای، داخل مفصلی، داخل عضلانی، داخل مثانه یا داخل طحال به سرعت جذب شده و پس از تزریق وریدی در عروق به سرعت در مایعات بین سلولی توزیع می گردد. اتصال آن به پروتئین های پلاسما کم است و در صورت عملکرد طبیعی کلیه، نیمه عمر پلاسمائی آن 60- 30 دقیقه می باشد. دفع دارو از طریق کلیه است. در صورت نارسائی کلیوی نیمه عمر دارو 140- 20 ساعت خواهد شد.

منع مصرف

در موارد سابقه حساسیت مفرط به ید، مواد حاجب یددار یا پنی سیلین، سابقه آلرژی یا آسم، بیماری شدید قلبی- عروقی، دهیدراتاسیون، فئوکروموسیتون، نارسائی کلیوی، حملات عصبی اخیر این دارو نباید مصرف شود. در موارد خاص ذکر شده در پائین نیز نباید این دارو را استفاده کرد:

در صورت افزایش فشار خون ریوی (برای آنژیوکاردیوگرافی)، در صورت هوموسیستینوری (برای آنژیوگرافی مغزی)، در صورت بیماری برگر، ایسکمی شدید همراه با عفونت (برای آرتریوگرافی محیطی)، درصورت نقائص انعقادی (برای کولانژیوگرافی و اسپلنوپورتوگرافی)، درصورت ضایعات مغزی و خونریزی زیر عنکبوتیه (برای توموگرافی کامپیوتری مغز)، در صورت عدم تشکیل ادرار، دیابت شیرین (برای اورو گرافی دفعی)، انسداد یا عفونت حاد قسمت فوقانی مجاری ادراری (برای اوروگرافی برگشتی)، و در حضور عفونت داخل یا مجاور ناحیه (برای آرتروگرافی و دیسکوگرافی)، و در صورت عفونت قسمت فوقانی دستگاه تنفس (برای دیسکوگرافی).

عوارض جانبی

اعصاب مرکزی: تشنج، لرزش، سرگیجه یا منگی، سردرد.
قلبی – عروقی: کاهش فشار خون (خستگی یا ضعف شدید و غیرمعمول)، ضربان نامنظم قلب، گشاد شدن عروق (گرمی و برافروختگی غیر معمول پوست).
دستگاه گوارش: تهوع، استفراغ.
تنفسی: اسپاسم نایژه، ادم ریوی (خس خس شدید سینه یا تنگی نفس)، تورم حنجره.
سایر عوارض: واکنش آلرژیک (بثورات پوستی یا کهیر، تورم صورت یا پوست، کلفت شدن زبان، خس خس سینه، تنگی نفس و اشکال در تنفس)، تشنگی غیر معمول.
توجه : عوارض ذکر شده همراه با اضطراب، خستگی، هیدراسیون ناکافی و تغذیه کم معمولاً در کوتاه مدت خود به خود برطرف می‌شوند، ولی ممکن است تظاهرات اولیه واکنش شدیدتر باشند.

تداخل دارویی

مصرف همزمان با داروهای تنگ کننده عروق می تواند خطرات بروز اثرات عصبی این دارو را افزایش دهد.

مصرف همزمان با آنتاگونیست های بتا باعث بروز واکنشهای آنافیلاکتوئید می گردد.

مصرف این دارو با داروهای خوراکی پرتونگاری کیسه صفرا احتمال سمیت کلیوی را افزایش می دهد.

مصرف همزمان این دارو با داروهای ضد فشار خون بالا، باعث افت شدید فشار خون می شود.

تجویز اینترلوکین 2 با این دارو، احتمال بروز عوارض تأخیری مواد حاجب داخل وریدی را افزایش می دهد.

نکات پزشکی:

1- با مصرف دیاتریزوات مگلومین تزریقی به خصوص در صورت تزریق های مکرر، احتمال بروز تشنج در شیرخواران وجود دارد.
2- به علت اثر اسموتیک این داروها در دفع و از دست رفتن آب بدن از طریق ادرار، در شیر خواران، خردسالان یا بیماران سالخورده، به خصوص در صورت ابتلا به پر ادراری، کم ادراری، دیابت یا کاهش قبلی آب بدن ممکن است بدتر شود. به منظور جلوگیری از دهیدراتاسیون، باید قبل از آزمایش به مقدار کافی مایعات به بیمار داده شود. احتمال بروز نارسائی کلیوی در بیماران سالخورده بیشتر است.
3- در صورت وجود تصلب شرائین مغزی، افزایش فشار داخل جمجمه، ضایعات اولیه یا متاستاتیک مغز با احتیاط مصرف گردد.
4- به دلیل حساسیت متقاطع، بیماران حساس به مواد حاجب رادیواکتیو یددار ممکن است نسبت به این دارو نیز حساسیت نشان بدهند.

اشکال دارویی :

آمپول

شرایط نگهداری :

در دما 15 الی 30 درجه سانتی گراد نگهداری شود و از یخ زدگی جلوگیری شود.

دکترجان

سامانه دکترجان با طیف وسیع خدمات تخصصی برای جامعه ایرانی اسلامی طراحی شده است . این سامانه توانایی دارد که به شما تخصصی ترین و حرفه ای ترین خدمات مشاوره پزشکی آنلاین را ارائه دهد  تا شما هموطنان عزیز بدون هیچگونه نگرانی ، از آلوده شدن خود و عزیزانتان ، بهترین مشاوره ها را از برترین متخصصین کشور در این زمینه دریافت کنید.

 مشاوره آنلاین با پزشکان متخصص ما در اپ دکترجان : لینک دانلود اپلیکیشن

لینک کوتاه

جهت مشاهده توصیه های پزشکان دکترجان ، پیج دکترجان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید . جهت دنبال کردن فقط کافیه بروی نام فضای مورد نظر کلیک نمایید:

1-اینستا      2-فیسبوک      3-توییتر      4-آپارات      5-یوتیوب      6-لینکدین

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.