سدیم استیبوگلوکونات

سدیم استیبوگلوکونات

سدیم استیبوگلوکونات (Stibogluconate Sodium) این دارو در درمان لیشمانیوز احشایی ( کالاآزار ) و لیشمانیوز جلدی ( سالک ) مصرف می شود.

مصرف سدیم استیبوگلوکونات در دوران حاملگی 

C – مطالعات کافی درباره مصرف داروی این گروه در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد.

مصرف در دوران شیر دهی :

میزان دارو ترشح شده در شیر مادر ناچیز بوده و احتمالا آثار خطرناکی بر روی شیر خوار نخواهد داشت ، با این حال تجویز دارو برای مادر شیرده با احتیاط صورت گیرد.

مکانیسم اثر

استیوگلوکونات در حالت خشک شده حاوی 30 تا 34 درصد آنتیموان پنج ظرفیتی است . دفع این دارو در دومرحله سریع و آهسته صورت می گیرد که مرحله آهسته آن احتمالا به علت احیا شدن به آنتیموان سه ظرفیتی است . تجویز روزانه این دارو باعث تجمع آن دربدن می شود و حداکثر غلظت های بافتی آن ممکن است تا 7 روز یا بیشتر حاصل نشود . به دنبال تجویز استیوگلوکونات سدیم ، آنتیموان تا حدودی در شیر توزیع می شود.

منع مصرف

در افرادی که دچار اختلال عملکرد کلیه هستند باید با احتیاط مصرف شود . این دارو در بیمارانی که به تازگی سایر ترکیبات آنتیموان را دریافت داشته اند و نیز در بیمارانی که الکتروکادیوگرام آن ها غیر طبیعی است ، باید با احتیاط فراوان مصرف شود.

عوارض جانبی

ترکیبات آنتیموان ممکن است موجب بروز عوارض قلبی یا کبدی شوند . عوارضی که به ویژه با تزریق وریدی سریع دارو همراه هستند عبارتند از سرفه ، درد قفسه سینه ، درد بازو ، استفراغ ، درد شکم ، غش و کلاپس ، نشست دارو به باف های اطراف هنگام تزریق بسیار دردناک است . ممکن است پس از چند بار تزریق دارو ، واکنش های حساسیتی بروز کند که شامل راش جلدی ، کهیر و کلاپس خواهد بود . تزریق عضلانی استوگوکونات دردناک است و تزریق وریدی آن ممکن است ترومبوفلبیت را همراه داشته باشد . آرترالژی یکی از عوارض شایع این دارو است . پانکراتیت نیز گزارش شده است که با قطع دارو بهبود می یابد.

تداخل دارویی

مورد مهمی گزارش نشده است.

نکات پزشکی:

1- این دارو در بیمارانی که اخیراً سایر ترکیبات آنتیموان را دریافت داشته ونیز در بیمارانی که الکتروکاردیوگرام آنها غیر طبیعی است، باید با احتیاط فراوان مصرف می شود.
2- تزریق وریدی این دارو به آهستگی صورت گیرد و در صورت بروز علایم عدم تحمل آنتی موال یا مسمومیت با آن، مصرف دارو را باید قطع کرد.
3- از آنجا که هنگام تزریق استیبوگلوکونات سدیم احتمال بروز شوک آنافیلاکتیک وجود دارد، باید تمهیدات لازمم برای مقابله با این عارضه آماده باشد.
4- تزریق عضلانی این دارو بسیار دردناک خواهد بود و تزریق وریدی آن نیز با ترومبوفلبیت همراه است .از این رو دارو باید با کمک یک سوزن نازک در ورید تزریق شود.
5- در صورت بروز سرفه، استفراغ یا درد درناحیه جناق سینه هنگام تزریق وریدی مصرف دارو باید بلافاصله قطع کرد.
6- در صورتی که دوره درمان کامل نشود، احتمال بازگشت بیماری وجود خواهد داشت.

 اشکال دارویی :

(Inj : 100mg/ml ( EQ . to pentavalent Antimony

 شرایط نگهداری :

در دمای اتاق نگهداری شود.

نام های تجاری انگلیسی:

STIBOGLUCONATE SODIUM 100MG/ML 100ML VIAL

دکترجان

سامانه دکترجان با طیف وسیع خدمات تخصصی برای جامعه ایرانی اسلامی طراحی شده است . این سامانه توانایی دارد که به شما تخصصی ترین و حرفه ای ترین خدمات مشاوره پزشکی آنلاین را ارائه دهد  تا شما هموطنان عزیز بدون هیچگونه نگرانی ، از آلوده شدن خود و عزیزانتان ، بهترین مشاوره ها را از برترین متخصصین کشور در این زمینه دریافت کنید.

 مشاوره آنلاین با پزشکان متخصص ما در اپ دکترجان : لینک دانلود اپلیکیشن

لینک کوتاه

جهت مشاهده توصیه های پزشکان دکترجان ، پیج دکترجان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید . جهت دنبال کردن فقط کافیه بروی نام فضای مورد نظر کلیک نمایید:

1-اینستا      2-فیسبوک      3-توییتر      4-آپارات      5-یوتیوب      6-لینکدین

Post a comment

Your email address will not be published.