استرپتوزوسین

استرپتوزوسین

استرپتوزوسین (Streptozocin) در درمان کارسینومای لوزالمعده و همچنین تومورهای کارسینومای لوزالمعده و همچنین تومورهای کارسینوئید مصرف می شود.

مصرف  استرپتوزوسین در دوران حاملگی 

C – مطالعات کافی درباره مصرف داروی این گروه در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد

مصرف در دوران شیر دهی :

مصرف دارو به مادران شیرده توصیه نمیشود.در صورت لزوم شیردهی در طول درمان متوقف شود.

مکانیسم اثر

این دارو احتمالا ایجاد یون های متیل کاربونیوم و اتصال به اجزا ء سلولی از جمله اسید های هسته ای ، نهایتا موجب مهار ساخت DNA می شود . استرپتوزوسین پس از تزریق وریدی به سرعت از جریان خون خارج شده و به داخل بافت های بدن به خصوص کبد ، کلیه ها ، روده ها و پانکراس توزیع می شود. این دارو به طور گسترده ای در کبد و شاید نیز در کلیه های متابولیزه می شود و بیشتر به صورت متابولیت ها و به مقدار کمی به صورت دست نخورده از طریق ادرار دفع می شود. حدود 60 تا 70 درصد از یک دوز وریدی استرپتوزوسین در عرض 24 ساعت از ادرار دفع می شود . خد استرپتوزوسین از سد خونی مغزی عبور نمی کند اما متابولیت های آن در CSF یافت شده اند.

منع مصرف

مصرف بی خطر این دارو در بارداری و شیر دهی و نیز در کودکان ثابت نشده است. در بیماران مبتلا به اختلال عملکر کبدی و کلیوی نباید تجویز شود.

عوارض جانبی

سمیت و نارسایی کلیوی و کاهش قند خون از عوارض نسبتاً شایع استرپتوزوسین هستند.

تداخل دارویی

به علت اینکه استرپتوزوسین داروی آثار سمی برروی کلیه است و ممکن است عوارض جانبی زیادی برروی کلیه داشته باشد و حتی منجر به مرگ بیمار شود بنابراین دارو با سایر داروهای که دارای آثار سمی برروی کلیه هستند ، مانند : آمفوتریسین بی ، سیس پلاتین و ونکومایسین نباید به صورت هم زمان مصرف شود ، چنانچه فنی توئین به صورت هم زمان با داروی استرپتوزوسین مصرف شود ، آثار سوء استرپتوزیسین برروی سلول های بتای لوزالمعده ممکن است کاهش یابد .

هر چند هنوز نیاز به مطالعات بیشتری در این زمینه وجود دارد ، اما توصیه می شود چنانچه جهت درمان سلول های جزیره ای پانکراس از استرپتوزوسین استفاده می شود ، به بیمار فنی توئین داده نشود . به علت اینکه استرپتوزوسین نیمه عمر دوکسوربیسین را طولانی تر می کند ، بنابراین در صورت مصرف هم زمان این دو دارو ، توصیه می شود از مقدار مصرف دو کسوروبیسین کاسته شود . مصرف هم زمان استرپتوزوسین و داروهای ضد سرطانی مانند کارموستین موجب می شود تا آثار سمی شدید برروی سیستم هماتولوژیک بیمار اعمال شود. مکانیسم این عمل هنوز به درستی معلوم نیست.

نکات پزشکی:

1-در صورت بروز علائم زیر فورا پزشک خود را مطلع کنید:کاهش ادرار،تب، لرز،یا دیگر علائم عفونت،خونریزی یا کبودی غیر طبیعی،درد،قرمزی و تورم در محل تزریق.
2-در صورت بروز تهوع طولانی مدت،استفراغ،اسهال، از دست دادن اشتها،وجود ضعف عمومی بدن و وخیم تر شدن آن سریعا به مراکز درمانی مراجعه نمایید.
3- استرپتوزوسین ممکن است سبب بروزحالت گیجی، خواب آلودگی و یا افسردگی شود لذا از انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند خودداری کنید.
4-در حین درمان با استرپتوزوسین از بارداری جلوگیری کنید.
5-به خاطر احتمال بروز کاهش قند خون هنگام تزریق استرپتوزوسین ،محلول دکستروز تزریقی باید در دسترس باشد.

 اشکال دارویی :

For inj : 1g

شرایط نگهداری :

در دمای ۱۵ الی ۲۵ درجه سانتی گراد نگهداری شود.به دور از نور و حرارت نگهداری شود.

نام های تجاری انگلیسی:

STREPTOZOCIN 1G VIAL

دکترجان

سامانه دکترجانبا طیف وسیع خدمات تخصصی برای جامعه ایرانی اسلامی طراحی شده است . این سامانه توانایی دارد که به شما تخصصی ترین و حرفه ای ترین خدمات مشاوره پزشکی آنلاین را ارائه دهد  تا شما هموطنان عزیز بدون هیچگونه نگرانی ، از آلوده شدن خود و عزیزانتان ، بهترین مشاوره ها را از برترین متخصصین کشور در این زمینه دریافت کنید.

 مشاوره آنلاین با پزشکان متخصص ما در اپ دکترجان : لینک دانلود اپلیکیشن

لینک کوتاه

جهت مشاهده توصیه های پزشکان دکترجان، پیج دکترجان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید . جهت دنبال کردن فقط کافیه بروی نام فضای مورد نظر کلیک نمایید:

1-اینستا      2-فیسبوک      3-توییتر      4-آپارات      5-یوتیوب      6-لینکدین

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.