سولفاستامید

سولفاستامید

سولفاستامید((Sulfacetamide Sodium(ophthalmic ) اين دارو در درمان التهاب عفوني ملتحمه و ساير عفونتهاي سطحي چشم ناشي از ارگانيسم هاي حساس تراخم و ساير عفونت هاي كلاميديايي مصرف مي شود.

مصرف سولفاستامید در دوران حاملگی 

C – مطالعات کافی درباره مصرف داروی این گروه در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد.

مصرف در دوران شیر دهی :

ترشح این دارو در شیر مادر ثابت نشده است و مصرف این دارو در شیردهی با احتیاط انجام شود.

مکانیسم اثر

سولفونامید ها آنتی بیوتیک های وسیع الطیف باکتریواستاتیک هستند ، این داروها آنالوگ ساختاری PABAهستند به صورت رقابتی یکی از آنزیم های باکتریال به نام دی هیدروپتروآت سنتتاز که مسئول تبدیل PABAبه دی هیدرواسیدفولیک است را مهار می کند . بنابراین میزان تتراهیدروفولیک اسید فعال که موفاکتوز سنتز پورین ها ، تیمیدین و DNAاست کاهش می یابد و رشد باکتری مختل می شود . پس از استعمال محلول چشمی این دارو ، جذب سیستمیک آن از طریق قرنیه بسیار کم است . اثر دارو به سرعت پس از مصرف آن شروع می شود 4-1ساعت ادامه می یابد.

منع مصرف

در صورت حساسیت مفرط نسبت به سولفونامید ها یا سایر اجزای دارو ، برای نوزادان کمتر از 2 ماه ، در موارد کراتیت اپی تلیالی هرپس سیمپلکس ، آبله ، آبله مرغان و بیماری های ویروسی قرنیه و ملتحمه و همچنین در صورت عفونت میکوباکتریال یا قارچی چشم منع مصرف دارد . سولفونامیدهای سیستمیک در شیر ماد وارد می شوند طی دوره بارداری و شیردهی و با احتیاط تجویز شود . برای بیمارانی که دچار خشکی شدید چشم است ، با احتیاط استفاده شود . ممکن است حاوی سولفیت باشند که در افراد حساس می تواند واکنش های آلرژیک ایجاد کند

عوارض جانبی

سردرد ، تحریک موضعی ، خارش ، ادم دور چشم ، احساس گذرای سوزش ، زخم قرنیه در نتیجه عفونت باکتریایی یا قارچی از جمله عوارض قطره چشمی سولفاستامید است . همانند سایر سولفونامید ها ممکن است واکنش های حساسیتی شدید و به ندرت سندرم استیونس – جانسون ، درماتیت اکسفولاتیو ، توکسیک اپیدرمال نکرولیز ( Toxic Epidermal Necrolysis) ، حساسیت به نور ، تب ، بثورات جلدی ، اختلال گوارشی و سرکوب مغز استخوان روی دهد . مواردی از مرگ و میر نیز با سولفونامید ها گزارش شده است.

تداخل دارویی

ممکن است در صورت مصرف همزمان با داروهایی مانند جنتامایسین چشمی، تتراکائین یا سایر داروهای بی حس کننده موضعی، اثر سولفاستامید کاهش یابد یا مهار شود.
این دارو با نیترات نقره، ناسازگار است.

نکات پزشکی:

1- واکنش های حساسیتی در افرادی با یا بدون سابقه از ازدیاد حساسیت با سولفونامیدها گزارش شده است. امکان حساسیت متقاطع بین فراورده های مختلف سولفونامید وجود دارد.
2- پمادهای چشمی می توانند ترمیم زخم قرنیه را دچار تاخیر کنند.
3- پس از استفاده از این دارو ممکن است به طور موقت تاری دید ایجاد شود. بنابراین تا رفع کامل تاری دید رانندگی نکنید و از ماشین آلات و فعالیت هایی که نیاز به هوشیاری دارند استفاده نکنید.
4- جهت جلوگیری از آلودگی هنگام استفاده از قطره چشمی مراقب باشید تا نوک ظرف قطره به چشم یا پلک یا هرگونه سطح دیگری برخورد نکند.
5- جهت جلوگیری از جذب سیستمیک دارو ، بهتر است پس از چکاندن قطره در چشم مجرای اشکی را برای 2 دقیقه به آهستگی با دست فشرد.

 اشکال دارویی :

Sterile eye Drops : 10% ,20%

 شرایط نگهداری :

دارو را در ظروف در بسته و در دمای 8 تا 15 درجه سانتیگراد نگهداری نمایید. در صورت کدر شدن رنگ محلول، از مصرف آن خودداری کنید.

نام های تجاری فارسی :

قطره چشمی آکوا-درین 20%

قطره چشمی آکوا-درین 20%

قطره چشمی سولفاستامید رها 10%

قطره چشمی باکتی ماید 10%

قطره چشمی باکتی ماید 20%

نام های تجاری انگلیسی:

AQUA-DRIN 20% 10ML OPH DROP

AQUA-DRIN 10% 10ML OPH DROP

SULFACETAMIDE RAHA 10% 10ML OPH DROP

BACTIMIDE 10% OPH DROP

BACTIMIDE 20% OPH DROP

دکترجان

سامانه دکترجان با طیف وسیع خدمات تخصصی برای جامعه ایرانی اسلامی طراحی شده است . این سامانه توانایی دارد که به شما تخصصی ترین و حرفه ای ترین خدمات مشاوره پزشکی آنلاین را ارائه دهد  تا شما هموطنان عزیز بدون هیچگونه نگرانی ، از آلوده شدن خود و عزیزانتان ، بهترین مشاوره ها را از برترین متخصصین کشور در این زمینه دریافت کنید.

 مشاوره آنلاین با پزشکان متخصص ما در اپ دکترجان : لینک دانلود اپلیکیشن

لینک کوتاه

جهت مشاهده توصیه های پزشکان دکترجان ، پیج دکترجان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید . جهت دنبال کردن فقط کافیه بروی نام فضای مورد نظر کلیک نمایید:

1-اینستا      2-فیسبوک      3-توییتر      4-آپارات      5-یوتیوب      6-لینکدین

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.