توبرکولین ، پی پی دی

توبرکولین ، پی پی دی

توبرکولین ، پی پی دی (Tuberculin PPD) آزمون کمک تشخیصی در تعیین عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوز.توبرکولین برای تشخیص سل و ارزیابی کفایت ایمنی در سرطان یا سوء تغذیه به کار می‌رود.

مصرف  توبرکولین ، پی پی دی در دوران حاملگی 

C – مطالعات کافی درباره مصرف داروی این گروه در حیوانات نشان داده است که این دارو اثرات جانبی دارد ولی مطالعات کافی برای انسان در دسترس نیست. با اینحال منافع استفاده از دارو در زنان حامله ممکن است در مقابل خطرات احتمالی آن بیشتر باشد. یا اینکه هیچ گونه مطالعه ای در حیوانات و یا مطالعات کافی در انسان وجود ندارد.

 مکانیسم اثر توبرکولین ، پی پی دی

این فرآورده محصولات رشد باسیل مایکوباکتریوم توبرکلوز است که هرگاه داخل جلدی تزریق شود. واکنش حساسیتی به صورت سفتی و قرمزی در افراد حساس نمایان می شود.  این واکنش از نوع تاخیری سلولی است. به دنبال آلوده شدن فرد با مایکوباکتریوم، Tcell ها در عقده های لنفاوی ناحیه ای حساس می شوند.  واکنش ایمنی با واسطه سلولی، برعلیه آنتی ژن های مایکوباکتریوم صورت گرفته است و سبب تکثیر  Tcell ها و ایجاد Tcell های اختصاصی حساس برعلیه این آنتی ژن ها می شود. پس از چند دقیقه این لنفوسیت های Tوارد جریان خون شده و به مدت طولانی در بدن به گردش در می آیند .

با تزریق انترادرمال PPD توبرکولین، لنفوسیت های T  مذکور باردیگر تحریک شده و منجر به بروز واکنش موضعی در محل تزریق می شوند.  واکنش نسبت به PPD توبرکولین معمولا 6-5 ساعت پس از تزریق آن شروع می شود و طی 24 ساعت ( معمولا 72-48 ساعت) به حداکثر می رسد.

منع مصرف

در صورت وجود سابقه حساسیت مفرط نسبت به PPD تا حد امکان از تجویز مجدد آن خودداری شود. علایم حساسیت ممکن است به صورت تشکیل وزیکول، اولسر یا نکروز در محل تزریق بروز کند. انجام مکرر آزمون در افراد غیر بیمار ممکن است. اثر بوستری ایجاد کند یا در بعضی از موارد سبب بروز حساسیت واضح در فرد شود. در افرادی که PPD مثبت دارند، نباید دوباره آزمون را تکرار کرد،زیرا ممکن است علایم حساسیت مفرد نسبت به آن ایجاد شود.

از تزریق PPD به صورت SC باید پرهیز شود. زیرا سبب بروز واکنش تب دار عمومی یا التهاب حاد در اطراف ضایعه قدیمی سلی می شود. در افراد مسن ممکن است پاسخ به آزمون با تاخیر انجام شود یا کاهش یابد. انجام آزمون در دو مرحله به ویژه در افراد بالای 35 سال اهمیت دارد.

در شرایط زیر ممکن است پاسخ بدن نسبت به آزمون توبرکولین ، پی پی دی سرکوب شود:

در هنگام 6 هفته پس از عفونت ویروسی، واکسیناسیون با ویروس زنده، سل ریوی یا ارزنی، عفونت باکتریال، بیماری تب دارد شدید، سوء تغذیه، سارکوئیدوز، بدخیمی و سرکوب ایمنی، در اثر مصرف کورتیکواستروئید ها یا داروهای سرکوب کننده ایمنی، در اکثر بیماران مبتلا به سل که در اثر بیماری خود بسیار ضعیف شده اند. در صورتی که آزمون PPD آن ها منفی باشد.

معمولا پس از گذشت چند هفته از درمان، آزمون مثبت خواهد شد. اگر نتیجه آزمون اهمیت زیادی دارد، فقط زمان آزمون منفی را بپذیرد که فرد نسبت به آنتی ژن های شایع مثل Anergy-test-Panel واکنش طبیعی نشان داده باشد.

جهت اطمینان از وجود بیماری سل باید ابتدا اقدامات تشخیصی دیگر نظیر CXR و  آزمایش های باکتریولوژیک خلط نیز انجام شود.

عوارض جانبی

واکنش شدید به توبرکولین PPD نادر است و ناشی از حساسیت بیش از حد به توبرکولین می‌باشد ، احتمال آنافیلاکسی وجود دارد.

تداخل دارویی

کورتیکواستروئید ها سبب کاهش پاسخ بدن نسبت به آزمون PPD می شوند. طی 12-6 هفته پس از تزریق واکسن ب ث ژ، آزمون PPD مثبت خواهد شد. چند سال پس از آن ممکن است آزمون فرد منفی یا مثبت شود. در صورتی که پس از گذشت سال ها از واکسیناسیون ب ث ژ، تست PPD مثبت شود ، مطرح کننده بیماری سل است. انجام PPD طی 4-6 هفته پس از واکسیناسیون ویروس زنده یا کشته شده، سبب سرکوب پاسخ بدن به آن می شود.

اشکال دارویی :

Inj : 5 Tuerculin unit /0.1ml

دکترجان

سامانه دکترجان با طیف وسیع خدمات تخصصی برای جامعه ایرانی اسلامی طراحی شده است . این سامانه توانایی دارد که به شما تخصصی ترین و حرفه ای ترین خدمات مشاوره پزشکی آنلاین را ارائه دهد  تا شما هموطنان عزیز بدون هیچگونه نگرانی ، از آلوده شدن خود و عزیزانتان ، بهترین مشاوره ها را از برترین متخصصین کشور در این زمینه دریافت کنید.

 مشاوره آنلاین با پزشکان متخصص ما در اپ دکترجان : لینک دانلود اپلیکیشن

لینک کوتاه

جهت مشاهده توصیه های پزشکان دکترجان ، پیج دکترجان را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید . جهت دنبال کردن فقط کافیه بروی نام فضای مورد نظر کلیک نمایید:

1-اینستا      2-فیسبوک      3-توییتر      4-آپارات      5-یوتیوب      6-لینکدین

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.